Σήμερα όλο και περισσότεροι γνωρίζουν ότι στη φύση υπάρχει ένα “φαρμακείο”, όπου τα φάρμακα ( Βότανα, λαχανικά, φρούτα), έχουν μία αποτελεσματική θεραπευτική επίδραση στον οργανισμό μας. Όλα τα βότανα περιέχουν κάποιες δραστικές ουσίες, τις οποίες απομο-νώνουν οι επιστήμονες και προσθέτοντας διάφορα χημικά φτιάχνουν τα φάρμακα.
  ΑΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ, (Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
Χρειάζεται όμως επιμονή προσπάθεια και παιδεία ώστε να μην περιμέ-νουμε πότε με ένα φλιτζάνι ρόφημα να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.
  ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ: ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.
ΟΧΙ λοιπόν στους κομπογιαννιτισμούς, ΟΧΙ στα θεραπευτικά μαντζούνια, ΝΑΙ στα βότανα και τις δοκιμασμένες συνταγές που έχουν καταγραφεί από ειδικούς επιστήμονες.

Ιδιότητες των βοτάνων

Δραστικές ουσίες: Περιέχει υδρογονάνθρακες 5%, Τριτικίνη, αιθέριο λάδι με Αγροπυρίνη, Γλυκοβανιλλίνη και ανόργανα άλατα.
Ιδιότητες: Το ποιο φημισμένο διουρητικό. Ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper τη συνιστούν για πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία και αρθριτικά. Επειδή περιέχει Αργοπυρίνη, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και χρησιμοποιείτε με επιτυχία σε φλογώσεις των ουροποιητικών οδών, όπως η κυστίτιδα.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
Η Αγριάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα. Οι μαλακτικές της ιδιότητες καταπραϋνουν τον ερεθισμό και την φλεγμονή. Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη.”
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Ασπαραγίνη, Αλθείνη, Βεταίνη, σάκχαρα, πηκτίνη.
Ιδιότητες: Ένα μοναδικό βότανο με καταπληκτικές μαλακτικές ιδιότητες. Καταπραϋνει τη λαρυγγίτιδα και γενικά τις φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα, (φαρυγγίτιδα, στοματίτιδα). Είναι αντιβηχική, ιδιαίτερα χρήσιμη σε βρογχίτιδα και κοινό βήχα κρυολογήματος. Με γαργάρες καταπολεμάμε ουλίτιδες και αφθές του στόματος.
(“Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
Δραστικές ιδιότητες: ’ρωμα (Βορνεόλη, Τερπίνη), Βαλεριανικό οξύ, ένα πτητικό λάδι, ρετσίνι, γόμμα.
Ιδιότητες: Το ποιο γνωστό ηρεμιστικό, καταπραϋντικό των νεύρων. Κατά της αϋπνίας και της υπερδιέγερσης. Ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα Βαλεριάνας και πασιφλώρας σίγουρα βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και μας βοηθούν το βράδυ να κοιμηθούμε καλύτερα.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Η Βαλεριάνα είναι από τα ποιο χρήσιμα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά. Τα χαρακτηριστικά της αυτά έχουν αναγνωριστεί από την Ιατρική, γι΄αυτό και περιλαμβάνεται σε πολλούς φαρμακευτικούς κώδικες σαν ηρεμιστικό. Είναι αποτελεσματική σαν βοήθημα για την αϋπνία.”
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του, το οποίο περιέχει Ελαιορητίνη, Εστραγόλη, Κινεόλη, Καμφορά, Λινανόλη και Τανίνη.
Ιδιότητες: Βοηθά την αδύνατη μνήμη, την μελαγχολία και τους νευρικούς πονοκεφάλους. Επίσης έχει σπασμολυτικές ιδιότητες, γι΄αυτό και είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις άγχους, νευρικής αϋπνίας και ζαλάδας.
(Κ.ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Είναι τονωτικό, κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας”
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Δραστικές ουσίες: Περιέχουν φλαβονικά γλυκοσίδια , Σιλυμαρίνη, Θυραμίνη, Ισταμίνη, Κινικίνη, αιθέριο λάδι, άλατα μηλικού οξέος, Νιτρικό Κάλλιο, Χλωροφύλλη και άλατα μετάλλων.
Ιδιότητες: Χολαγωγικό και χολαιρετικό, που συνίσταται ιδιαίτερα σε κάθε αρρώστια του ήπατος: Ηπατίτιδα, ίκτερο και πέτρες στη χολή. Τονωτικό για τους κουρασμένους.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”

Το Reishi ή γανόδερμα, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για περισσότερο από 2.000 χρόνια, εξασφαλίζοντας μακροζωία, ενέργεια και αποτοξίνωση. Το Reishi, «το μανιτάρι της αθανασίας» και «ο βασιλιάς των βοτάνων» των Κινέζων, είναι ένα από τα κορυφαία προσαρμογόνα μανιτάρια.

Με εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τις ασθένειες και το γήρας, λόγω των υψηλών επιπέδων των φυσικών ενζύμων SOD (υπεροξείδιο της δισμουτάσης).  Αποτοξινώνει το συκώτι και επιδρά θετικά σε τυχόν παθήσεις του, μειώνει τις τιμές των λιπιδίων του αίματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπολεμά το άσθμα επιδρώντας θετικά στους πνεύμονες, τονώνει το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τη μνήμη. Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αδυναμία, χοληστερίνη, σάκχαρο, αρθρίτιδα, αϋπνία, ανησυχία, αλλεργίες, υπέρταση, προβλήματα του νευρικού συστήματος, κατάθλιψη, νόσος του Αλτσχάιμερ , καταπολεμώνται με την τακτική κατανάλωσή του.

Η υψηλή συγκέντρωση γερμανίου, πολυσακχαριτών και τριτερπενίων, ενεργών συστατικών που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δικαιολογούν τη φήμη του ως το «μανιτάρι της αθανασίας». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, γανόδερμα (λαμπερό δέρμα), έχει ευεργετική επίδραση και στις δερματικές παθήσεις, ενώ είναι σπουδαίο μυοχαλαρωτικό. Σημαντικές είναι οι έρευνες και οι ενδείξεις για τη θετική του επίδραση στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, λόγω της διέγερσης της ιντερφερόνης και της ιντερλευκίνης και της περιεκτικότητάς του σε πολυσακχαρίτες.

Δραστικές ουσίες: Γκινσενγκοσίδια (δηλ.Τριτερπενικά σαπωνοσίδια), Παναξατριόλη, ένας τριεστέρας, αιθέριο λάδι και σαπωνίτες.
Ιδιότητες: Στην Κίνα θεωρείτε προληπτικό, θεραπευτικό αλλά κυρίως τονωτικό. Χρησιμοποιείτε για να προληφθεί η κούραση, ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και η αμνησία.
Συμπληρώνει τις θεραπείες σε ασθένειες της καρδιάς, των νεφρών, των νεύρων και του κυκλοφοριακού συστήματος. Θεραπεύει την σεξουλακή ανικανότητα των γερόντων και λύνει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
(“Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ 100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
Δραστικές ουσίες: Περιέχει γλυκιριζίνη (ένα σαπωνοσίδιο 50 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη) Τανίνη, Γλυκόζη, Γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, Ασπαραγίνη.
Ιδιότητες: Η κυριότερη δράση της γλυκόριζας είναι αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, μαλακτική και αποχρεμπτική. Γι΄αυτό δίνεται σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα και άσθμα. Η σύγχρονη θεραπευτική τη χρησιμοποιεί για την θεραπεία γαστρικών έλκων, γιατί επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις. Δύο φάρμακα για το έλκος, το Biogastron και το Duogastron, φτιάχνονται με γλυκυριζίνη.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
Επειδή περιέχει Γλυκιριζίνη (ένα σαπωνίδιο 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη), χρησιμοποιήστε γλυκόριζα στα ροφήματα αντί για ζάχαρη!!! Είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό.
Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του περιέχει Καρβακρόλη, Καμφορά και Θυμόλη.
Ιδιότητες: Από τα αρχαία χρόνια το Δίκταμο αναφέρεται σαν θεραπευτικό βότανο για πολλές παθήσεις. Οι επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητές του, έχουν κάνει το Δίκταμο να θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά σαν κατάπλασμα. Καταπραϋνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Δεν πρέπει να πίνετε συχνά από έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει διακοπή κύησης”, (Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ).
Ένα καταπληκτικό βότανο που αποδεδειγμένα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από μικροβιακές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο για λοιμώξεις αναπνευστικού, (λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, των πνευμόνων και καταρροϊκές καταστάσεις της μύτης.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιο-ξειδωτική δράση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δρουν και προληπτικά κατά της γήρανσης, κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά του καρκίνου. Περιέχει βιταμίνη C σε μεγάλη περιεκτικότητα, πολύ περισσότερη από πολλά άλλα φρούτα όπως φράουλα, πορτοκάλι, κτλ. Επίσης περιέχει βιταμίνη E και βιταμίνες A, B, D και K, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως Ω-3 (λινολενικό οξύ),  Ω-6 (λινελαϊκό οξύ), Ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ) και Ω-9 (ελαϊκό οξύ).
Εκτός από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει και τις ουσίες β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδής ουσίες. Η ουσία β-σιτοστερόλη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ οι φλαβονοειδής ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Είναι ένα ισχυρό τονωτικό που δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει και βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, δημιουργεί ευεξία και μειώνει το άγχος. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, των παθήσεων στο συκώτι και στα γαστρεντερικά προβλήματα. Μειώνει την κακή χοληστερίνη στο αίμα, προστατεύει τα αγγεία και μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως ακμή, έκζεμα, έγκαυμα, κτλ.

Περιέχει ελάχιστη ΚΟΥΜΑΡΙΝΗ και ξεχωρίζει η μυρωδιά και η γεύση της .
Η αυθεντική ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΕΫΛΑΝΗΣ έχει εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας, ειδικά για τους διαβητικούς, τους παχύσαρκους και γι αυτούς που υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη.
Είναι ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ και παρεμποδίζει την ανάπτυξη σε μύκητες.
Όταν προστίθεται στα τρόφιμα , σταματά την ανάπτυξη μικροβίων !!!
Επισης φαίνεται ότι αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο , κρατώντας μας σε εγρήγορση και ενισχύοντας τη ΜΝΗΜΗ !!!

Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων , όπως ΜΑΓΓΑΝΙΟ , ΣΙΔΗΡΟ , ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Και ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ .
Ερευνες είναι σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές ιδιότητες που έχει έναντι της ΛΕΥΧΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ !! .

Δραστικές ουσίες: Περιέχει Φλαβονοειδή, Λευκοανθρακυανίδες και Τριτερπενικά παράγωγα.
Ιδιότητες: Θεωρείται ένα ισχυρό καρδιοτονωτικό, που επιτρέπει μάλιστα την αποκατάσταση κάθε ανωμαλίας της καρδιάς, δηλαδή την υπέρταση αλλά και την υπόταση, την ταχυπαλμία και την αρρυθμία. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμος στην αρτηριοσκλήρωση.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
” Ο Κράταιγος θεωρείται ένα από τα πλέον πολύτιμα βότανα για την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα. Τις ιδιότητές του αυτές επιβεβαιώνουν και επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει και στην αρτηριοσκλήρωση”.
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Περιέχει τανίνη, άλατα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, καθώς και ένα αντιβιοτικό στοιχείο σαν την πενικιλίνη και την ινσουλίνη. Με εξωτερική χρήση είναι ένα άριστο φάρμακο κατά των δερματοπαθειών. Για ακμή, λειχήνες, εκζέματα και έρπη. Σαν ρόφημα είναι διουρητικό, μειώνει το ουρικό οξύ και βοηθάει να μην μεταβληθεί σε πέτρα στο νεφρό.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).

Ιδιότητες: Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ανανεώνει τα κύτταρα. Καθαρίζει από τις τοξίνες τον εγκέφαλο, γι΄αυτό βοηθάει στους πονοκεφάλους.

Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βερνεναλίνη, Βαρβερίνη, αιθέριο λάδι, βλέννα και μια παράξενη Τανίνη.
Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, σπασμολυτικό, κάνει καλό στις ξινίλες και στις στομαχικές ανωμαλίες. Διώχνει τα αέρια και κάνει ποιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος. Καταπολεμά την αϋπνία και οι διουρητικές της ικανότητες την κάνουν πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν πέτρες στα νεφρά.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).

ΤΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!
Έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική υποστηρίζουν ότι το Maca:
• Αυξάνει τη γενετήσια ορμή (Libido)
• Ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας
• Βελτιώνει τη ζωτικότητα και αντοχή
• Βοηθά όσους έχουν δυσλειτουργία στύσης
• Αυξάνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων και βοηθά στη γονιμότητα
• Εξισορροπεί τις ορμόνες και ανεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης
• Είναι ισχυρό προσαρμογόνο.

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και αιώνες στην Νότια Αμερική και τα καταπληκτικά του αποτελέσματα τεκμηριώθηκαν και επιστημονικά μέσα στην τελευταία 20ετία. Σύμφωνα με έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική, η χρήση του αυξάνει την γενετήσια ορμή, ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει την ζωτικότητα και την αντοχή. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αφροδισιακό και τονωτικό προϊόν, που καλύπτει τις ανάγκες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών! Το σώμα αποκτά ευεξία, ενέργεια και δύναμη, όπως κατά τη νεότητα. Η libido αποκαθίσταται, ακόμα και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Χωρίς παρενέργειες. Αποτελείται από 59% υδατάνθρακες, 10,2% πρωτεΐνες, 2,2% λιπίδια, νερό και διάφορες αρωματικές ουσίες.
Είναι πλούσιο σε πολύτιμα διατροφικά στοιχεία όπως:
• Βιταμίνες: Β1, Β2, Β12, C, E
• Μέταλλα: σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, νάτριο, χαλκό, πυρίτιο και μαγγάνιο
• Λιπαρά οξέα: λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, ολεϊκό οξύ
Το Maca περιέχει macamides και macaenes, οι οποίες είναι άμεσα υπεύθυνες της αποτελεσματικότητας του maca για την ενίσχυση της λίμπιντο.

Δραστικές ουσίες: Περιέχει αιθέριο λάδι, Λινανόλη Τανίνη, Γερανιόλη, αλδεύδες, Κιτρινελλάλη, Κιτράλη, Κάμφορα και Γλυκόνη.
Ιδιότητες: Διεγερτικό σωματικό και πνευματικό (στοιχείο μακροζωίας). Είναι τονωτικό για την καρδιά, βοηθά στην αναιμία, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις και ζαλάδες. Αντιφυσιτικό, (ανακουφίζει τον τυμπανισμό της κοιλιάς), χωνευτικό, ανθελμινικό (χρήσιμο σε αμοιβάδες).
(Κ ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Χρησιμοποιείτε για τη δυσπεψία, το στρες και την ένταση και ασκεί τονωτική επίδραση στη καρδιά και το κυκλοφοριακό, προκαλώντας διαστολή των περιφερειακών αγγείων.”
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βλέννες, ίχνη Βιταμινών A, B1, B2 και C, Μαλδαβόλη, Γλυκόζη, Οξαλικό ασβέστιο, ρητίνες.
Ιδιότητες: Μαλακτική, ανακουφίζει από προβλήματα στο στήθος και στο λαιμό, βρογχικά, βήχα, λαρυγγίτιδα. Κάνει καλό σε εντερικά, γαστρίτιδα, κυστίτιδα και σε κολικούς. Διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και με καταπλάσματα καταπολεμάμε σπυριά, “καλογήρους” εξανθήματα και εγκαύματα.
(Κ.ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρίτιδας, έλκων στομάχου και λαρυγγίτιδας. Σαν κατάπλασμα όλη τη νύχτα μαλακώνει τους κάλους”
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).
Δραστικές ουσίες: Πασιφλωρίνη, Αρμίνη, Αρμόλη και Φλαβονικά παράγωγα.
Ιδιότητες: Σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των νεύρων και βοηθά αποτελεσματικά το άγχος, την υστερία και κάθε είδους νευρασθένεια. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση.
(Κ ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).

Ιδιότητες: Το ποιο φημισμένο ευεργετικό τσάι! Θεωρείτε ότι ανανεώνει τα κύτταρα, είναι αποτοξινωτικό, πολύ καλό για το στομάχι και τη χοληστερίνη. Το συνιστούν για ρόφημα όλο και περισσότερες ενώσεις οικολόγων, γιατί εκτός από τις θαυματουργές του ιδιότητες είναι και πολύ ποιο ελαφρύ σαν ρόφημα από το μαύρο τσάι. Είναι τονωτικό και σε ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

Ιδιότητες: Το αυθεντικό σαλέπι Ιωαννίνων με το καταπληκτικό άρωμα! Ένα απίθανο ρόφημα για το βήχα, αποχρεμπτικό, αναζωογονεί τα πνευμόνια!

Ιδιότητες: Πρόκειται για ένα είδος φυκιών Ισλανδίας. ένα καταπληκτικό βότανο, θαυματουργό για τους πνεύμονες, για τα βρογχικά και για περιπτώσεις άσθματος. Λόγω του ιωδίου που περιέχει αποτοξινώνει τον οργανισμό από τη νικοτίνη! Προσοχή μόνο σε αυτούς που έχουν θυρεοειδή!!!

Ιδιότητες: Ένα απίθανο βότανο που περιέχει περισσότερες βιταμίνες από οποιοδήποτε άλλο! Περιέχει Βιταμίνες A, B, B12, C και Q10. Ενισχύει τον οργανισμό, τον δυναμώνει, τον αποτοξινώνει και ανανεώνει τα κύτταρα. Δεν είναι τυχαίο που η NASA το καλλιεργεί για να το δίνει στους αστροναύτες. Χρησιμοποιήστε λίγο Σπιρουλίνα σε κάθε ρόφημά σας, για να πάρετε όλες αυτές τις βιταμίνες. Δυναμώστε τον οργανισμό σας!

Ονομάζεται τσάι μάτσα και είναι ο νέος πράσινος χυμός που υπόσχεται να σας βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Κατευθείαν από την Ιαπωνία, το συγκεκριμένο τσάι περικλείει τη φιλοσοφία της χώρας και είναι μια εκπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών.
Πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη του για τον οργανισμό, όπως η χαλάρωση, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου, αλλά και η πρόληψη αρρωστιών, το τσάι μάτσα είναι ο σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα.
«Μια ένωση που βρίσκεται στο τσάι, η επιγαλοκατεχίνη, έχει αποδειχθεί πως ενισχύει τον μεταβολισμό και περιορίζει την ανάπτυξη λιποκυττάρων», αναφέρει η Σίνθια Πασκουέλα, διατροφολόγος .
Τα οφέλη του τσαγιού μάτσα για την υγεία είναι:
-Ηρεμεί και βοηθά στην συγκέντρωση, ενώ παράλληλα τόνωνει.
-Ενισχύει τον μεταβολισμό, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να χάσει βάρος.
-Περιέχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε καρδιακές παθήσεις.
-Βοηθά στη ρύθμιση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
Η σκόνη μάτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πέρα από το τσάι μας, και στο φαγητό: σε χυμούς, σαλάτες και φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα ή ακόμα και σε γλυκά αλλά και στο smoothie σου το πρωί.

Δραστικές ουσίες: Περιέχει Γαλλικό οξύ, Μυρμηκικό οξύ, Τανίνη, Πυρίτιο, Χλωροφύλλη, Προβιταμίνη Α, Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.
Ιδιότητες: Ένα λαϊκό φάρμακο με απίθανες ιδιότητες. Αντιδιαβητικό, διουρητικό, διαλύει το ουρικό οξύ, πολύτιμο σε νεφρίτιδα, κυστίτιδα, πέτρες στη χολή. Αιμοστατικό, αντιαναιμικό για αναιμία, ραχιτισμό και γενικά σε ατονία του σώματος. Στυπτικό κατά των αιμορροϊδων, αντιρευματικό κατά αρθριτικών, ισχιαλγίας και ρευματισμών. Αντιδιαρροϊκό για διάρροιες και εντερίτιδα. Αφροδισιακό, θεωρείτε ότι είναι διεγερτικό για τις γυναίκες.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ “100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”).
“Η τσουκνίδα αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό για τον οργανισμό μας, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας. Βοηθά στην αναιμία και ανακουφίζει από τα συμπτώματα αιμορραγίας γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C και εξασφαλίζει την απορρόφηση σιδήρου.
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”).

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ, μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Ελαττώνει την χοληστερόλη και σταθεροποιεί τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα χάρη στις διαλυτές ίνες που περιέχει. Επίσης, βοηθάει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και δίνει ενέργεια.

 

 Η δίαιτα διαρκεί 7 ημέρες και θα μας βοηθήσει να χάσουμε μέχρι και 10 κιλά. Την δίαιτα μπορούμε να την συνεχίσουμε για 7 ακόμη ημέρες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ

 1η Ημέρα έως 7η Ημέρα 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουμε φαγόπυρο όση ποσότητα θέλουμε και Τσάι με φαγόπυρο για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους.

 Μέχρι και 2 μερίδες φρούτων (εκτός από μπανάνες)

Μέχρι και 3 μερίδες λαχανικά .

Αν πεινάσουμε επιτρέπεται να προσθέσουμε στο ημερήσιο διατροφικό μας πρόγραμμα:

 Επιλογές: – Μέχρι 1000 γραμμ. γιαούρτι  χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι κεφίρ – Μέχρι 1000 ml γάλα χαμηλών λιπαρών (φυτικό ή ζωικό) ή γάλα κεφίρ ή ξινόγαλα – Μέχρι 500 γραμμ. τυρί cottage χαμηλών λιπαρών .

Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 4 ώρες πριν τον ύπνο.

 

 Πως  Μαγειρεύουμε το Φαγόπυρο

Υλικά 1 κούπα ωμό φαγόπυρο 2 κούπες νερό .

Εκτέλεση  :Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγόπυρο να γίνει αφράτο και να απορροφήσει όλο το νερό για 15 λεπτά περίπου. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά. 

    Πηγή: enter2life.gr

Oι   σπόροι  chia  περιέχουν:

 30%  πρωτεϊνη , 30%  φυτικές  ίνες   και 

 30 %  Ω3  λιπαρά  οξέα  !!!

Ρίξτε  μια   ματιά   στον  πίνακα  που   ακολουθεί , για  να  καταλάβετε   την   υψηλή  διατροφική   αξία  των  θαυμαστών   αυτών   σπόρων .

( Η  σύγκριση  αφορά   τρόφιμα  στα   100  γραμ.  ωμού  κρέατος  )

 

8   φορές   περισσότερα   Ω3  από   το   σολωμό  !!

6    φορές   περισσότερο   ΑΣΒΕΣΤΙΟ   από   το  γάλα   !!

3   φορές   περισσότερο   ΣΙΔΗΡΟ   από  το  σπανάκι  !!

2   φορές   περισσότερο  ΚΑΛΙΟ   από   τη  μπανάνα   !!

15   φορές   περισσότερο  ΜΑΓΝΗΣΙΟ   από   το  μπρόκολο  !!

2 φορές περισσότερες  ΦΥΤΙΚΕΣ  ΙΝΕΣ από  τα  BRAN FLAKES !!

6 φορές  περισσότερη  ΠΡΩΤΕΪΝΗ  από  τα  kidney  beans  !!

4 φορές   περισσότερο  ΣΕΛΗΝΙΟ  από το  λιναρόσπορο  !!

9  φορές  περισσότερο  ΦΩΣΦΟΡΟ  από  το  πλήρες  γάλα  !!

Περισσότερα   ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ   από  τα  blueberries !!

 

Πηγή : EzineArticles by Laura Hopkins

Δείτε την κατηγορία