Παρασκευάσματα βοτάνων
και παραδείγματα χρήσης

Αρχική σελίδα
Μπαχαρικά - βότανα "Αγγελέτος" Πατησίων 239 - Αθήνα Τ.Κ. 112 54 τηλ. 210-8624473 E-mail: info@mpaxarika-aggeletos.gr
Λίστα βοτάνων
Φαρμακείο της φύσης
Κυριότερα παρασκευάσματα βοτάνων

Αφέψημα: Βάζουμε το μέρος του βοτάνου που μας ενδιαφέρει, (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι, φύλλα) σε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά! Σουρώνουμε το υγρό και το χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση.

Εκχύλισμα: Δημιουργείτε όταν βράσουμε το υγρό που περιέχει τα βότανα τόσο πολύ ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του.

Ψυχρό έμβεγμα: Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό αρκετό χρόνο ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του βοτάνου μέσα στο νερό. Στην συνέχεια στραγγίζουμε το ζουμί και είναι έτοιμο για χρήση.

Θερμό έμβεγμα: Παίρνουμε το βότανο και το ρίχνουμε μέσα σε χλιαρό νερό για αρκετή ώρα ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του μέσα στο νερό. Το στραγγίζουμε το ζουμί στην συνέχεια και είναι έτοιμο για χρήση.

Βάμμα: Παίρνουμε το βότανο και το ρίχνουμε μέσα σε οινό-πνευμα αρκετή ώρα ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του βο-τάνου στο οινόπνευμα. Το υγρό αυτό ονομάζεται βάμμα βοτάνου και χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερικές χρήσεις!

Έγχυμα: Βράζουμε το νερό και στην συνέχεια αφού το κα-τεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το βότανο και το αφήνουμε στο βραστό νερό για 10 λεπτά. Στην συνέχεια το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.Τα βότανα σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και το γιατρό μας!
Παραδείγματα χρήσης βοτάνων
Αγριάδα: Σε μισό λίτρο νερό ρίχνουμε περί-που 15 γρ. αγριάδα και το βράζουμε. Όταν βρά-σει το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Βασιλικός: Ο βασιλικός χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική, σε σάλτσες, κτλ, όσο και σαν α-φέψημα. Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε ένα κου-ταλάκι του γλυκού βασιλικό και αφού το βρά-σουμε πίνουμε γουλιά γουλιά έπειτα από κάθε γεύμα.

Γλιστρίδα: Η γλιστρίδα χρησιμοποιείται τόσο στην σαλάτα όσο και σαν αφέψημα.

Δάφνη: Η δάφνη χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική, σε σάλτσες κτλ, όσο και σαν αφέ-ψημα. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό βράζουμε μερικά φύλλα δάφνης και μετά από 10 λεπτά το σουρώνουμε. Πίνουμε το ζουμί μετά από γεύμα. Επίσης η δάφνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξωτερική χρήση, διότι τα αποξηραμένα φύλλα της βοηθούν να σταματά η αιμορραγία της μύτης.

Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο χρησιμο-ποιείται σαν έγχυμα. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι φύλλα ή άνθη και μετά από ένα δεκάλεπτο το πολύ, το σουρώνου-με και το πίνουμε. Επίσης μπορούμε να βράσου-με 1 λίτρο νερό και να βάλουμε μια χούφτα δε-ντρολίβανο στο βραστό νερό το πολύ 10 λεπτά. Με το υγρό αυτό μπορούμε να κάνουμε κομπρέ-σες σε ρευματισμούς ή να πλύνουμε πληγές.

Μέντα: Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε 8 γρ. φύλλα μέντας και αφού το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα. Βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου των εντέρων και της χολής.

Φασκόμηλο: Χρησιμοποιείται πολύ για το κρυ-ολόγημα και πίνετε σαν αφέψημα. Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι με νερό φρέσκους ή αποξηραμέ-νους βλαστούς και ύστερα το σουρώνουμε και το πίνουμε. Για εξωτερική χρήση με το ζουμί του φασκόμηλου μπορούμε να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας.


Δυόσμος: Τα φύλλα του δυόσμου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν αφέψημα για το στο-μάχι σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Σε μισό λίτρο νερό βράζουμε 5 περίπου γραμμάρια φύλλα. Το βράζουμε και στην συνέχεια το σουρώνουμε και το πίνουμε. Επίσης μπορούμε να μασήσουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου για την κακοσμία του στόματος!

Θυμάρι: Σε ένα φλιτζάνι νερό βάζουμε ένα κου-ταλάκι του γλυκού θυμάρι και το βράζουμε. Μό-λις πάρει την πρώτη βράση το βγάζουμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε και το πίνουμε. Μπορού-με να βάλουμε και μέλι για ποιο γλυκό.

Φλαμούρι: Το φλαμούρι χρησιμοποιείται για σαν αφέψημα αλλά και για εξωτερική χρήση. Σε μισό λίτρο νερού βράζουμε 20 γρ. ξύλου και αφού βράσει πολύ καλά το σουρώνουμε πολύ καλά και το πίνουμε. Μπορούμε να βράσουμε και άνθη και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το αφέψημα για εξωτερική χρήση για τις ρυτίδες και τις φακίδες. Βουτάμε το βαμβάκι στο αφέψημα και το κάνουμε κατάπλασμα.

Χαμομήλι: Ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπη-μένο Ελληνικό βότανο που φυτρώνει παντού στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Βράζουμε τα άνθη του χαμομηλιού και όταν το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα. Είναι πολύ καλό για τα κρυολογήματα και την δυσκοιλιότητα. Για εξωτερική χρήση πο-τίζουμε ένα βαμβάκι στο αφέψημα και το κάνου-με κατάπλασμα σε ευαίσθητα δέρματα και στις φλογώσεις των ματιών. Πολλές εταιρείες κατα-σκευάζουν μαντιλάκια για ευαίσθητες επιδερμί-δες εμποτισμένα σε χαμομήλι. 

Βαλεριάνα: Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό χαλαρωτικό και βοηθάει στον ύπνο. Χρησιμοποιείται με την μορφή ρίζας σαν έγχυμα. Βάζουμε 3 γρ. ρίζας σε 150 ml βραστού νερού και την αφήνουμε για 5 λεπτά για να απορροφη-θούν οι ουσίες. Στην συνέχεια αφού το σουρώ-σουμε πίνουμε το παρασκεύασμα όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε ή να κοιμηθούμε.
Μολόχα: Βράζουμε νερό και αφού βράσει καλά βάζουμε ξεραμένη ρίζα μολόχας και την αφή-νουμε στο καυτό νερό για 10 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια το σουρώνουμε καλά και το πί-νουμε. Το έγχυμα μολόχας ανακουφίζει από βρογχικά, βήχα, λαρυγγίτιδα και παθήσεις του στομάχου. Επίσης χρησιμοποιείται και για εξω-τερικές χρήσεις. Χρησιμοποιώντας έγχυμα από φύλλα και λουλούδια μολόχας ανακουφίζουμε φλεγμονές του δέρματος.

Ραδίκι: Μπορούμε να βράσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα ραδίκια, να τα σουρώσουμε και να πιούμε το ζουμί τους. Χρησιμοποιείται και για εξωτερικές χρήσεις, σε δερματοπάθειες, τσιμπή-ματα εντόμων, κτλ. Για εξωτερική χρήση χρησι-μοποιούμε το γαλακτερό χυμό που παίρνουμε από τις ρίζες.

Ρίγανη: Χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σαν αφέψημα. Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε μια κου-ταλιά της σούπας ρίγανη και την βράζουμε. Κάνει καλό στην πέψη και χρησιμοποιείται και σαν τονωτικό.

Τσάι: Το ποιο χρησιμοποιημένο βότανο κυρίως στο κρυολόγημα. Σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό ρίχνουμε περίπου 3 γρ. τσάι, το ανακατεύουμε καλά για λίγα λεπτά, το σουρώνουμε και το πί-νουμε, (έγχυμα). Επίσης μπορούμε να βράσουμε κλαδάκια και άνθη τσάι του βουνού, να το σου-ρώσουμε και να το πιούμε. Υπάρχουν πολλά είδη τσαγιών επιλέξτε από τη λίστα βοτάνων.

Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για εξωτερική και εσωτερική χρήση και τα φρέσκα φύλλα πρέπει να τα πιάνουμε με γάντια διότι προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, (φαγούρα). Έχει απίθανες ιδιότητες, (βλέπε φαρμακείο φύσης), και την χρησιμοποιούμε βράζοντας φύλλα τσου-κνίδας και αφού την στραγγίσουμε πίνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού.

Βάλσαμο (Σπαθόχορτο): Είναι ένα από τα σπουδαιότερα βότανα της Ελληνικής υπαίθρου. Βάζουμε ένα σακουλάκι Βάλσαμο σε ένα μπουκάλι λάδι και το αφήνουμε 25 μέρες έξω στον ήλιο να ψηθεί, αναταράζοντάς το κάθε τόσο. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε το βαλσαμόλαδο. Το βαλσαμόλαδο είναι ένα λάδι με αντισηπτικές ιδιό-τητες, γι' αυτό το χρησιμοποιούμε με εξωτερική χρήση σε πληγές από διάφορους τραυματισμούς για να επουλωθούν. Επίσης με εξωτερική χρήση μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αλείφοντας τις αρθρώσεις με αυτό το λάδι για αρθριτικά και ρευματισμούς.
Βότανα
Για οποιοδήποτε βότανο  ρωτήστε μας πως θα το φτάξετε σωστά και πως θα το χρησιμοποιήσετε!
Επικοινωνήστε
μαζί μας!