Χαρακτηριστικά και ιδιότητες των μπαχαρικών

Αρχική σελίδα
Μπαχαρικά - βότανα "Αγγελέτος" Πατησίων 239 - Αθήνα Τ.Κ. 112 54 τηλ. 210-8624473 E-mail: info@mpaxarika-aggeletos.gr
Γενικά - ιστορία
Τα μπαχαρικά προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών, (όπως φλοιοί, ρίζες, σπόροι, άνθη, κτλ.), τα οποία ευδοκιμούν στην Άπω Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους, στην παραγωγή καλλυντικών και στην μαγειρική. Το γεγονός της μεγάλης απόστασης των ευρω-παϊκών χωρών από τις χώρες που ευδοκιμούσαν τα μπαχαρικά, έδινε μεγάλη χρηματική αξία στα μπαχαρικά! Η αξία τους πληρωνόταν με χρυσάφι αφού η πρόσβαση μεταξύ των Ηπείρων πολλές φορές ήταν αδύνατη.
Η Αραβία υπήρξε τεράστιο κέντρο διακίνησης μπαχαρικών, ενώ η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατο-ρίας έγινε διεθνές εμπορικό κέντρο μπαχαρικών με εισαγωγές από την Ινδία. Στον 10ο μ.Χ. αιώνα η Βενετία έγινε το κέντρο του εμπορί-ου και της διακίνησης των μπαχαρικών για να σπάσουν στα τέλη του 15ου αιώνα το μονοπώλιο της Βενετίας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή μπαχαρικών! Ακολουθούν η Ινδονησία, η Γαλλία, η Αργεντινή και το Μεξικό.

Ιδιότητες
Τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αρωματικές ιδιότητες και στοιχεία γεύ-σης, κυρίως καυστικά, τα οποία οφείλονται κυρίως σε αιθέρια έλαια και ρητινώδεις ουσίες. Τα μπαχαρικά αποξεραίνονται για να χρη-σιμοποιηθούν και τότε αναπτύσσουν καλύτερα τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητές τους.

Τα οφέλη των μπαχαρικών στον ανθρώπινο οργανισμό
Πολλές επιστημονικές έρευνες για τα μπαχαρικά δείχνουν ότι πολλά από αυτά, περιέχουν στοιχεία που μπορούν να προστατέψουν τα υγιή κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού! Μία από αυτές τις ουσίες είναι η κουρκουμίνη.
Επίσης πολλά μπαχαρικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν έναν μεγάλο αριθμό βλαβερών χημικών στοιχείων που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία από αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η ευγενώλη, η οποία περιέχεται σε πολλά μπαχαρικά και έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την μείωση της χοληστερόλης, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε πολλά μπα-χαρικά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες! Τα κυριότερα μπαχαρικά με αντιγηραντικές ιδιότητες είναι το γαρίφαλο, η κανέλα και η ρίγανη.
Συμβουλές για την συντήρηση των μπαχαρικών
Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε στο πέρασμα του χρόνου, αλλά μειώνουν τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητές τους. Το χρώμα και η μυρωδιά τους χάνεται διότι εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στα μπαχαρικά. Όταν τα μπαχαρικά είναι ολόκληρα διατη-ρούν την φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο χρόνος ζωής τους τετραπλασιάζεται σε σχέση με τα τριμμένα μπαχαρικά! Ένας τρόπος για να ελέγχεται την φρεσκάδα των μπαχαρικών που αγοράζεται, είναι το χρώμα τους και η μυρωδιά τους. Το ζωντανό τους χρώμα και η έντονη μυρωδιά τους δηλώνουν την φρεσκάδα τους. Υπάρχουν μπαχαρικά τα οποία είναι περισσότερο ευπαθή και αλλοιώνονται ευκο-λότερα σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα τα κόκκινα πιπέρια, το κόλιαντρο, το γα-ρίφαλο, το μαχλέπι, είναι ποιο ευαίσθητα σε σχέση με άλλα μπαχαρικά.
    Για την σωστή συντήρησή τους, μετά την αγορά τους θα πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγείς συσκευασίες όπως γυάλινα βαζάκια και θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από ήλιο, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά στο φούρνο ή στο παράθυρο που πέφτει ο ήλιος πάνω τους. Η ζέστη τα κάνει να χάνουν την γεύση τους και το άρωμά τους, ενώ η υγρασία κάνει τους κόκκους να κολλάνε μεταξύ τους και να δημιουργείται μια μάζα. Ένας επίσης τρόπος για να διατηρή-σετε τη φρεσκάδα των μπαχαρικών σας είναι να τα διατηρήσετε στην συντήρηση του ψυγείου σας!
    Με σωστή συντήρηση τα μπαχαρικά όταν είναι ολόκληρα μπορούν να διατηρηθούν από 2 έως 5 χρόνια, ανάλογα και με το είδος των μπαχαρικών. Όταν είναι σε σκόνη μπορούν να διατηρηθούν από 1 έως 3 χρόνια.

Μπαχαρικά
Μπαχαρικά